Smart-home

Egy megvalósult álom, vagy rémálom.

Amit a kivitelezés elött tudni kell.

Előszó:

 Az elmúlt 20 évben rengeteg félbehagyott, vagy gyalázatosan kivitelezett projekttel találkoztunk. Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni, hogyan sétáltak bele a jóhiszemű megrendelők a kóklerek, showman-ek csapdájába. Megpróbálok pár hasznos ötletet adni, hogyan is érdemes belevágni egy ilyen építkezésbe, mire érdemes odafigyelni, mit érdemes mérlegelni. A pontokat fontossági sorrendben fogom felállítani, és megpróbálok őszintén beszélni a kényes dolgokról is.
Fontos megjegyezni, hogy az alábbiakban leírtak az én tapasztalataim alapján íródtak, bármennyire szeretnék objektív maradni, valahol tükrözi az én nézőpontomat.

1. Szükségem van nekem egyáltalán erre ?

Bármilyen furcsa is kivitelezőként, gyártóként, forgalmazónként ezt leírni, de ez az első kérdés, amit jól át kell gondolni. Rengeteg érdeklődő megfordult már irodánkban, akinél kiderült, hogy nem is vágyik okosotthonra, idegenkedik a modern technológiától, csak a tervező, villanyszerelő erőltette rá a döntést. Hazugság lenne azt leírni, hogy egy hagyományos házban ne lehetne a jövőben egy boldog és teljes életet élni.
Mérlegelni kell, hogy milyen előnyökkel, hátrányokkal jár egy ilyen beruházás.

2. Van nekem erre elég pénzem ?

 Nem nagyon voltam olyan bemutatón, ahol ha felmerültek az anyagi kérdések, akkor az előadó nem a megtérülésről kezdett volna el győzködni, vagy arról, hogy minimálisan drágább, mint egy hagyományos villanyszereléssel készült ház. Sőt még olyannal is találkoztam, aki gyönyörűen levezette, mennyivel olcsóbb, mert a modern busztechnológia miatt kevesebb a kábelezés…..stb.
Lehet, hogy ez szomorúan fog hangzani, de egy okosház nem kevés többletköltséggel jár.

 Ki ne szeretne luxusautóval járni? Azonban ezt nem mindenki engedheti meg magának, ezért autóvásárláskor is kell húzni egy határt. Nincs ez másképp a lakás automatizálásnál sem.
Lehet néhány millióból is nagyon jó rendszert építeni, és több tíz millióért is nagyon rosszat. De ha túl nagyot álmodunk és elfogy a keret, akkor az egész rendszer értéktelen és használhatatlan lesz.
 Fontos, hogy tájékozódjanak a rendszer teljes bekerülési költségéről, a kivitelezők, nagyon ügyesen elhallgatnak többmilliós tételeket.

Költségkeret

Amit viszont a költségvetéseknél figyelembe kell venni:
Ha egy modern házat építünk, ott mindenféleképpen fel fognak merülni automatizálási elemek, amit mindenféleképpen megveszünk:

 • valamilyen fűtés-hűtés vezérlés, szobatermosztátok
 • ha lesznek elektromos redőnyok, akkor távirányítók, drágább motor
 • kaputelefon
 • öntöző
 • stb.

Ezeknek az eszközöknek az összegét le kell vonni az épületautomatika árából, és a fennmaradó összeg az smart-home többletköltség. 

3. Melyik rendszert válasszam ?

 Ez egy nagyon fontos kérdés. Nem lenne illendő, ha konkrét márkákat ajánlanék, mert azzal befolyásolnám a döntésüket, inkább pár fontos alapelvet írok le.
Néhány éve még egyszerű volt a döntés, mert csak pár gyártó terméke volt a piacon, ma viszont megszámlálhatatlan sok termékkel találkozhatunk.
 A legnagyobb hiba amit elkövethetnek, hogy bemennek egy márkakereskedésbe, és az ott hallottak alapján egyből döntenek. Nincs az a márkakereskedés, ahol ne tudnák bemutatni, hogy az ő rendszerük a legtökéletesebb választás. Ne felejtsük el, hogy az ott található emberek többsége soha nem telepített egy rendszert se, csak egy jólképzett showman.

 A legjobb módja a választásnak, ha elkezdenek böngészgetni, és amit sok cég telepít, az minden bizonnyal jó és megbízható rendszer lesz. Figyeljék meg, hogy egyből néhány termékcsaládra szűkül a paletta.

 Nagyon fontos megjegyezni, hogy nagyon sok cég árul okos eszközöket, de ezeknek a nagy többsége nem tud egy összefüggő rendszerként funkcionálni.
Az okos-otthon nem attól, okos, hogy mobileszközökről vezérelhetünk dolgokat, hanem attól, hogy az egész ház összes elektronikáját egy rendszerbe foglalja.

Néhány fontos alapelv :

 • Olyan rendszert válasszanak, ami egymaga képes levezérelni az egész házat (árnyékolás, világítás, multimédia, gépészet, öntöző…)
 • A választott rendszer legalább 4-5 éve legyen stabilan jelen a hazai piacon.
 • Új építésnél ne válasszanak vezeték nélküli rendszert.
 • Új építésnél kerüljék a csak terepi eszközökkel rendelkező rendszereket. (kapcsolók, konnektorok mögé begyűrt eszközök) 
 • Soha ne építsenek olyan rendszert, ami csak több kisebb gyártó termékéből állítható össze.
 • Soha ne építsenek rendszert hobbi automatika elemekből.

4. Tervezés, tervező kiválasztása.

Legtöbben – ha okos házat szeretnének – egy tervező irodához fordulnak, ez nem mindig a legjobb ötlet, érdemes átgondolni előtte a fenti lépéseket, és figyelembe venni az alábbiakat.

 • A tervező irodák általában specializálódnak egy-egy rendszerre, mivel lehetetlen a több tucat rendszer megtanulása, és ez nem is elvárható. Ezért a nekik kényelmes bevált rendszert ajánlják.
 • A régebbi irodák sok esetben olyan rendszert terveznek, ami már rég megállt a fejlődésben, vagy elavult. 
 • A tervezésnél ritkán merül fel az anyagi keret. Nagyon sok olyan tervet kapunk – amiért már milliós tételt kifizettek a megrendelők -, amik annyira túltervezettek, hogy anyagilag megvalósíthatatlan, ezért újra át kell terveznünk. AutóCAD-ben a vonal ingyen van, de a valóságban minden vonal tízezrekbe kerül.
 • Nagyon melléfoghatunk a márkakereskedéseknél készült tervekkel is. Ott ugyanis elsődleges szempont a minél több eszköz rátukmálása az érdeklődőre. Sokszor töredékéből megvalósítható ugyanaz a műszaki tartalom. Előnyük, hogy működőképes koncepciót készítenek.  
 • Azok a tervezők akik csak irodai közegben mozognak, általában nem készítenek használható terveket. 
Loxone tervezés

Összefoglalva:

Akkor válasszák ki a tervezőt, ha van konkrét elképzelés, rendszer ami tetszik, és ismerik az anyagi korlátokat. A tervezőnek legyen valamilyen kivitelezői tapasztalata, vagy háttere. 

5. Kivitelező kiválasztása.

Ez néhány évtizede még egyszerű feladat volt, mert ajánlás alapján kerültek kapcsolatba a megrendelők a kivitelezőkkel.
Ma már szinte mindenki az interneten keres kivitelezőt, és a döntést a honlapon látottak alapján hozza meg. 

 Ha sikerült kiválasztani a rendszert és rákeresnek a kivitelezőkre, rengeteg honlap jelenik meg a keresőben. Megnyitva szebbnél szebb házakat, belső tereket láhatnak majd. Ezek design fotók. Egy valamit nem fognak látni a top 10 cég honlapján, valós referenciákat.
 Maga az automatika kivitelezés néhány fázisból áll: tervezés, villanyszerelés, elosztógyártás, telepítés, bekötés-beüzemelés, programozás.
De miért nem mutatja meg senki a saját munkáját ??

 Gondolom mindenki kitalálja magától. A burkolatokat megbontva szörnyű látvány tárul az ember szeme elé. Több 100 fotót készítettünk az évek alatt a nagy és neves cégek munkáiról.

Az elmúlt évtizedekben több rendszert építettünk újra, a megrendelők szinte mindig ugyanazt a történetet mesélték.
Kinéztek egy megnyerő céget, majd csodálkoztak a helyszínre kiérkező tróger al/al/al/alvállalkozó munkája láttán.
Egy másik cikkben leírok egy-két történetet. 

Barkácsolók

 Sajnos a smart-home piac nagyon felhígult. Régebben csak komoly felszereléssel, drága fizetős szoftverek megvásárlásával vághatott bele bárki a szakmának. Mára ez megváltozott, és lassan mindenki, aki rendelkezik egy Tesco-s csavarhúzóval, telepítőnek hívja magát. 
Ne tévesszen meg senkit a különböző honlapokon található ezüst, gyémánt, kiemelt fokozat se. Ma már bárki bármelyik gyártónál 1-3 napos tanfolyamon szerezhet ilyen telepítői rangokat.

Mi a megoldás ?
Kérjen referenciákat, nézzen utána a cégnek, csak nagyon kedvező szerződést írjon alá!

6. Mennyi idő alatt térül meg a befektetés?

Pénzeső

Ez a kérdés mindig felmerül, röviden tömören: soha.
Ez lehet, hogy kicsit erősen hangzik, de aki az ellenkezőjére számított, bármelyik smart-homos honlapon elolvashatja a meséket. 

Ma mindenhol mindenki a megtérülésről beszél. Legyen szó hőszivattyúról, napelemről, automatikáról stb…. Gyönyörű grafikonokat, statisztikákat láthatunk bárhol.
De a képlet sosem teljes. Ha megnézzük a háztartásban előforduló gépeket, informatikai eszközöket, hamar rájövünk, nem nagyon találunk otthon olyan elektronikai eszközt, ami 10-15 évnél régebbi. Ezeket a gépek időről- időre újra megvesszük. Senki nem beszél arról, hogyha ezek a gépek meghibásodnak 20-40 000 FT-os óradíjakon fogják javítani.

Aki azért épít okos-otthont, mert a megtakarított összegből szeretne majd nyaralni menni, nagyot fog csalódni. Nem mondom, hogy nem lesz energiahatékonyabb az épület, de ne ez legyen a fő cél. Az vágjon bele, aki egy komfortosabb, modernebb épületbe szeretne lakni. 

7. Időtálló ?

Itt is szintén szeretném elhagyni a mesét habbal. A  mai gyorsuló technológiai fejlődésben, nincs olyan, hogy időtálló.
Ha visszaemlékezünk a 15 évvel ezelőtti mobiltelefonjainkra, laptopjainkra, még a kérdést is megmosolyogjuk.
Egyre gyakrabban hívnak 15-20 évvel ezelőtt telepített rendszerekhez, és sajnos azt tapasztaljuk, hogy már a gyártók se adnak támogatást a régi eszközeikhez.

Ha saccolnom kellene, azt mondanám, hogy ha nagyobb átalakításon nem megy át egy épület, akkor legjobb esetben is max. 20-25 évig lehet életben tartani egy rendszert.
Egy ma telepített rendszer 10-15 év múlva már biztos elavultnak fog számítani, de akkor még minden bizonnyal bővíthető lesz.