Smart-home rémtörténetek

1. rész.

A szertefoszlott álom

Előszó:

  Az alábbi történet egy közel hat évig tartó elektromos kivitelezés kálváriáját mutatja be. A történetet cég és személynevek nélkül írom meg, bár szívem szerint nem így tenném.
  Az elmúlt évtizedekben rengeteg hasonló esettel találkoztam,  ebben a cikksorozatban csak néhányat írok le.
Olyan kivitelezéseket választok, ahol megrendelői oldalról minden feltétel adott volt egy jó kivitelezéshez.

 • pontos elképzelés
 • megfelelő anyagi háttér
 • együttműködési készség
 • rugalmasság
 • stb.

Előzmények:

  Az építtető  (Sz.L.)  2014-ben felkeresett egy Magyarországi KNX márkaképviseletet, hogy épülő házába smart-home rendszert szeretne, nevezzük őket XYZ-nek. XYZ a márkaképviseletek szokásos meggyőző erejével meggyőzte Sz.L-t az ő rendszerük választása mellett.
Ezzel nem is lett volna baj, mert XYZ terméke prémium minőségű eszközök.
XYZ elkésztette a terveket.
A kivitelezés azonban meghiúsult, mert Sz.L. elmondása szerint olyan költségek merültek volna fel utólag, amit az elején nem említettek.

  Ezután Sz.L. a Loxone rendszer mellett döntött. Felkeresett egy céget nevezzük XYV-nek. XYV vállalta az anyagbeszállítást, tervezést, programozást. XYV egy külsős tervezőt K.G.-t kérte fel a tervezésre. Nagyon jó minőségű tervek készültek.
Sz.L elmondása szerint XYV az eszközök eladása után már nem mutatott nagy érdeklődést a kivitelezés után.
Az elektromos elosztót a villanyszerelő készítette, de olyan rossz minőségben, hogy a ház nem kaphatta meg a szükséges engedélyeket a használatbavételhez, ezért a ház évekig félbehagyottan állt.

Kiút keresése:

  Aki járt már hasonló cipőben, tudhatja, hogy ez nem könnyű eset.
Senki nem szeret más félbehagyott munkájához nyúlni, mert onnantól kezdve az összes felelősség és probléma a nyakába szakad.
Sz.L. elmondása szerint jó néhány cég megfordult már előttünk, de a legtöbben sarkon fordultak, vagy a látvány miatt, vagy a szakmai gyengeségük miatt. (Sokkal nehezebb egy ilyen javítás, mint egy új rendszer felépítése)

Sz.L. 2019-ben jutott el hozzánk. Őszintén nem is érdekelt a munka, csak kíváncsiságból mentem ki. A helyszínen látottak alapján tudtam, hogy meg tudjuk csinálni a rendszert, de nem voltam benne biztos, hogy akarom.
Gondolkodási időt kértem.

Árajánlat tétel:

Magam sem tudom, hogy miért, talán a Sz.L.-val folytatott szimpatikus beszélgetés miatt, úgy döntöttem belevágunk.

De valahol tudtam, hogy az árajánlatadás legalább akkora teher lesz, mint maga a kivitelezés. Lelkem mélyén tudtam, hogy nagyon mellé foghatunk, és ha belekezdünk nincs visszaút. 

  Tudtam, hogy ez többe fog kerülni, mint egy új kivitelezés, és hát ki szeretne még egyszer egy autó árát kifizetni azért, amit már egyszer kifizetett.
  Mivel a műszaki tartalom nem változott, az elosztó gyártás volt ez egyetlen könnyen árazható tétel, bár  abban nem voltam biztos, hogy minden eszköz működőképes.
Valamint az alábbi tételek árazhatatlanok :

 • elosztó bontása, elszállítása
 • kábelek beazonosítása
 • eszközök bevizsgálása, tisztítása
 • kábelek toldása
 • bekötés, beüzemelés.
 • stb.

Ezért úgy egyeztünk meg, hogy a bizonytalan tételeket óradíjban végezzük. Ezt szeretik a legkevésbé hallani a megrendelők, de  Sz.L. elfogadta és megrendelte a kivitelezést.

Bontás:

Mivel az elosztó nem sorkapcsos verzióban készült,  hanem az eszközökbe direktbe voltak kötve, a beérkező kábelek beazonosítása nem egyszerű feladat volt.

  Előzetesen egyeztettünk XYV-vel, aki megígérte, hogy kiadja részünkre a programot, igy az kimenetek alapján, a végpontokat nem kell beazonosítani.
De a kivitelezés napján ezt megtagadta, ezért erenként kellet visszafejteni a rendszert.

Ez hidegzuhanyként ért minket, mivel egy 36 modulos lakás kiselosztót se egyszerű visszabontani, de egy 4-500 modulos automatika rendszert szinte rémálom.
Szívem szerint csomagoltam volna, de mivel sosem hagyunk félbe semmit, nekiláttuk a bontásnak, dokumentálásnak.
Így a bontás 9 munkanapig tartott.

Eszközök bevizsgálása:

  Az eszközök bevizsgálásával nem kalkuláltunk, ezért nem is számoltuk fel. De így utólag nem kis feladat volt.

Az eszközök az évek alatt a  felismerhetetlenségig elkoszolódtak,  minden eszközt kívül belül meg kellet takarítani, majd szoftveresen hardveresen bevizsgálni.

Ez egy 2 napos munka volt egy szerelőpárnak.

Elosztógyártás:

Mivel az elosztógyártás a fő profilunk, ez nem okozott különösebb kihívást. A K.G. által készített tervek is hibátlanok voltak.

Egy nehézséggel találkoztuk, az elosztó kiválasztása, mivel a sorkapcsok miatt az elosztó mérete megnőtt és a hely szűkös volt, de sikerült olyan elosztót találni, ami pár cm-el kisebb volt mint a rendelkezésre álló hely. De így is 95 %-ig tele lett.

A régi elosztóból kibontott Loxone eszközök, egy Modbus Extension kivételével használhatóak voltak, de az egyéb eszközök többségét cserélni kellet, mert nem felelt meg a terven leírtaknak.

Loxone gyártás

Telepítés :

  A telepítés volt talán a legnehezebb feladat.  Már az elosztók leszállítása se volt könnyű, mivel egy nagyon szűkös kanyargós lépcsőn kellett levinni a pince helyiségbe.
  A kábelek nagy része rövid volt, ezért a tálcarendszeren rengeteg kötődobozt kellett létrehozni.
Rengeteg, a bontáskor készült jegyzetet, kábelfeliratot, kellett összefésülni a legyártott elosztóval.
Maga a helyiség is – ahol az elosztó volt – rendkívül szűkös volt.
A kábelek beazonosítása szintén nem egyszerű feladat volt, mert az épület már fel volt szerelvényezve.

Az elosztó teljes telepítése 12 szerelőpár napot vett igénybe.

Végeredmény:

Csodával határos módon, áram alá helyezéskor minden áramkör működött. Az újraépítés olyan jól sikerült, hogy egy laikus, de még talán egy jó szakember se mondaná meg, hogy itt valaha egy tákolmány álllt.

A történet iróniája:

A befejezés utolsó napjaiban Sz. L. bejelentette, hogy annyi keserűséget okozott neki ez az építkezés, hogy nem okozna neki örömet ebben a házban élni, ezért eladta. 
Megjelent az új kivitelező, aki az új megrendelő igényeire alakítja át a házat, elkezdtek falakat bontani, kábeleket behúzgálni. Valamint természetesen elő került XYV is.
Javasoltam, hogy a bővítéseknek – amik esetleg felmerülnek – gyártsunk egy mini elosztót, ne kelljen szétcincálni az alig pár napja elkészült rendszert. Sajnos nem mutattak nagy érdeklődést a javaslataimra.